• Şubathan?

Ekleme Zamanı : 7 yıl, 6 ay, 1 hafta, 12 saat, 17 dakika, 21 saniye önce

İkinci Koşu Kıyamet, Crush Passes sıralısıyla bitmeye çok yakın.

 

İlk ayak günün en zor yarışı, totosu şu an bozuk olan bazı atların koşunun favori isimlerine dönem dönem üstünlük sağlayabilen isimler olması yarışı zorlaştırıyor. Orta mesafeyi daha iyi koştuğunu düşündüğüm Birader Han’ı bir adım önde görüyorum, sıralamam şablonda.

 

Antioxidant Doğuya çok iyi uyum sağladı, hızlı makine çıkışı yapıp, eğer çok sert bir kaçak yoksa öne gelip devam ettirebiliyor, pedigri olarak da bu pistler çok süratli ve kaliteli bir kısrak. Bugün öne çıkabilir mi diye baktığımda İntocu hariç onun çabukluğuna uyum sağlayabilecek bir at göremiyorum, ( Piyona da var ama Antioxidant ve İntocu ikilisi yarış başı daha çabuklar ) ondan bir şekilde numarayı alabilirse bir kez daha kazanmaya çok yakındır.

Vırgın Pearl’ın kısa mesafe kaba kum kalitesi malum, bu grupta ve mesafede ne yaşı ilerledi ne de formsuz diyerek elenebilir, koşar durumdaysa bu grupta her zaman düşünülmeli. Sea Horse 1200 temposuna uyum sağlayabilen, yarışın iyi atlarından bir tanesi, kesinlikle ihmal edilmemeli.  Öne gelebilirse bir çırpıda bitirebilecek İntocu son tercihim.

Lea’yı her yarışında beş boy takılıyor diye eledim.

 

Doğu Arap Kısa Vadelerinde her zaman olduğu gibi muazzam bir sürat yarışıyla karşı karşıyayız. Tek Zulut, Güvenbakan, Ozibey gibi çok seri ve kaçmaktan başka bir şey düşünmeyen, Kızıltuğ ve Taşçı Pehlivan gibi fırsatını bulduğunda öne çıkan atlar var, müthiş bir tempo olacağından şüphem yok, tercihimi ona göre yapıyorum.

Kızıltuğ kısa mesafe kaba kumda çok kabiliyetli bir at, istediği şartları yakaladığı zaman Serhantay, Bildenhan gibi atlara kafa tutmuş- geçebilmiş bir isim. Bugün piste uyum sağlayabilir ve yakın beklemeyi kabul ederse şansı çok yüksek.

Gökkurt için temponun ve grubun uygunluğundan bahsetmeye gerek yok, yarış Ankara veya Adana’da koşuluyor olsa çok daha ön planda değerlendirilebilirdi.

Haskan ve Cappadocia ikilisi tam mesafelerine çıkıyorlar ve çok formdalar, yakın bekleyebilen yapılarıyla her ikisi için de gidişat uygun, belki  Kızıltuğ ve Gökkurt kadar üst düzey performansları  yok ama bu tip yarışların genelde Doğu atları arasında bittiğini unutmamak lazım. Çok geniş oynayanlar Pekkurt’u da ilave edebilir.

Başta da söylediğim gibi tercihimi bekleyenlerden yana kullanıyorum, kaçak atlardan herhangi bir tanesi oyunumda olmayacak. Elazığ’a her çıktığında sahtekarlık yapan Taşçı Pehlivan ‘ı bugün yazmıyorum.

 

Maiden yarışta güven veren bir at yok, bir tayı çok ön plana almak doğru değil. Ağır favori olan Uçanbebek’in start çıkışı çok iyi değil, iyi yer tutamayacağını düşünüyorum. Öte yandan iki tane Yalaz tayı var ve her ikisi de seri atlar, biri boş kalırsa çok tehlikeli olabilir, Gümüştel çok istikrarsız olsa da fena bir tay değil, eküriler, Eyyarim ve Güneşgüzeli de bende olacaklar.

 

MBH diye bir şey vardı eskiden, ne güzel bir uygulamaydı, böyle Şubathan gibi atların starttan çıkıp çıkmama ihtimali tombalaya kalmıyordu. Şubathan starttan nasıl çıkacak? Elazığ’da günün belki de en önemli sorusu bu. Bazen iki boy bazen beş boy bazen on boy takılan, nasıl çıkacağını öngörmenin mümkün olmadığı bir at. Şu an itibarıyla Agf oranı yüzde altmış, çıkmazsa ne olacak, bilerek aşırı bırakılmayacağını kim ispatlayabilir! Starttan normal çıkan bir atı engellemek çok zor ama Şubathan gibi start özürlüsü bir atı starta takmak çok zor olmasa gerek, Tjk’nın kendi aklından bularak uyguladığı nadir doğrulardan olan Mbh uygulamasından vazgeçmesinin mantıklı bir açıklaması yok.

Ben Şubathan’ı tek önermiyorum, starttan iyi çıkacağına güvenip Yüzde 60 düzeyinde abartılı favoriliğini kabul edenler tek yazabilir.

Oytuntay ve Bahabey ikilisi öne gelmeye çalışacak atlar, Bahabey Oytuntay’dan çok daha seri olmasıyla numarayı alacaktır, Oytunday da çok ısrar etmezse boş kalma imkanı var, Şubathan’ın starttan çıkmaması durumunda yarışın en şanslı atı Bahabey.  Kalitesiyle Camuzağa da yazıp bırakıyorum.

Savaşer’i net bir yarış stili olmaması ve ilerleyen yaşı, Abjarkaya’yı da uzun mesafe performansını çok beğenmemem ve bu piste ilk kez çıkacak olmasından dolayı, çok içime sinmemiş olsa da elemek zorunda kaldım.

 

Selimbey kapalı gözlük takıldıktan sonra potansiyelini ortaya koyan bir yarış koştu, bugün benzer mesafede rakipler daha da uygunlaşmış durumda, aynı yarışını koşması halinde kazanmaya çok yakın görünüyor.

Potansiyelinden çekindiği tek at Haco, gücünü koşarsa Selimbey’i geçebilir ama yetmiş gün arası, ağır kilosu ve galopsuz koşacak olmasıyla eliyorum. Diğer atlar ancak Selimbey’in eksik koşması halinde devreye girebilecek isimler.

 

Bol şanslar..

 

1.Ayak:1,3,4,9,6,11

2.Ayak: 5,10,1,8

3.Ayak: 10,8,4,7,,5

4.Ayak: 10,1,3,4,7,6,9

5.Ayak: 7,2,3

6.Ayak: 13